25 Mart 2010 Perşembe

OSX86 Temel Bilgiler

OSX86 kurulumunu sorunsuzca gerçekleştirmiş olsanız dahi bazı donanımlarınız tam olarak çalışmadığını farkedip hemen çözüm aramaya başlamanız kaçınılmazdır. Bunun için donanımınızı iyi tanımanız ve ek kaynaklara başvurmanız gerek. Tüm bunların yanında tabi ki sistemi ve o sisteme özgü bazı terimleri de öğrenmeniz gerek.
Injector ve küçük kext dosyaları ile çok büyük sorunları ortadan kaldırmak mümkün. Ancak yapacağınız küçük bir hatada bile sistem açılmayabilir ve eğer başlamayan sistemden kext dosyasını nasıl sileceğinizi bilmiyorsanız sistemi baştan kurmak zorunda kalabilirsiniz.
Donanım sorunlarınızı aşmak için önce Injector'a daha sonra da o donanıma ait sürücünü OSX üzerinde çalışan versiyonuna ihtiyaç vardır.

Injector Nedir?
OSX86'da göreceğiniz Natit, NVinject, Titan, ALCinject gibi hizmet araçları başlı başına birer sürücü değildirler. Bu araçlar injector veya enabler diye adlandırılır. Bu araçları yüklemeniz ilgili sistemin (ekran kartı, ses kartı vb.) çalışmasını tek başına sağlamaz.

Injector'ın ne olduğunu, neden Injector'a ihtiyaç duyulduğunu anlamak için OSX'in donanım tanımlama sistemini kavramak gerekiyor. Orijinal bir Mac cihazında, OSX başlamadan önce EFI'nin son bölümü olan Startup Firmware çalışarak cihazdaki donanımları tanımlar ve OSX'in kullanması için Device Tree yani bir donanım listesi oluşturarak sistem ram'ine yazar. OSX başladıktan sonra kernel devreye girer ve bu device tree'yi kullanarak donanımlar için gerekli sürücüleri yükler. Bizim kullandığımız standart pc'ler açılış yönetim sistemi olarak efi kullanmayıp bios kullandığından, osx kernel'ı devreye girdiğinde device tree'de temiz boş bir sayfa buluyor. Donanım listesine ulaşamadığı için de uygun sürücüler extensions klasöründe olmasına rağmen hiçbir sürücüyü yükleyemeyerek sistemi donanımlar tanınmadan açıyor.

İşte Injector'lar burada devreye giriyor, injector hangi donanım türü için yazılmışsa o cihaz için gerekli bilgileri device tree'ye ekliyor. Örneğin; Natit ekran kartı için, Alcinject ise Ses kartı için bu işlemi yapıyor. OSX kernel'ı device tree'ye baktığında, ilgili donanımı listede doğru şekilde bulabildiğinden gerekli sürücüleri yükleyerek donanımın fonkiyonel olarak çalışmasını sağlıyor.

Sonuç olarak bir donanımın OSX tarafından doğru şekilde çalışır hale getirilebilmesi için; önce injector'a, ardından da ilgili donanım sürücüsüne ihtiyaç vardır.
Injector'lar donanımların OSX içerisindeki sürücüleri olmadan hiçbir işe yaramazlar.

EFI Nedir?
EFI bir bootloader'dır, yani işletim sistemini başlatmakla görevlidir. Orijinal bir Mac cihazı normal PC'lerdeki BIOS'un yerine açılış sırasında EFI denilen bir açılış yönetim sistemi kullanırlar. PC EFI bu farkı ortadan kaldırarak kullandığımız OSX86 sistemlerin orijinal Mac'lere bir adım daha yaklaşmasını sağlamaktadır.

Kernel Nedir?
Kernel işletim sisteminin ta kendisidir :)

Kext Nedir?
Kext yani Kernel Extension; kernel'ın genişleyebilir yapıda olmasını sağlayan sistemdir. ve açılış sırasında kernel tarafından yüklenen dosyalardır. Bu dosyalar ile işletim sistemine yeni özellikler kazandırırız. Örneğin kullanılan donanım sürücüleri ya da dosya erişim sistemi desteği kext sistemi sadece OSX'e özgü değildir. Bu sistemin genel adı LKM (loadable kernel module) olup güncel Linux ve Windows işletim sistemleri değişik isimler altında (kmod, klm vb.) bu sistem ile çalışmaktadır.

Kext Helper Nedir?
KextHelper küçük bir yükleyici uygulamadır. Bu küçük yükleyici uygulamasını kullanarak indireceğiniz kext dosyalarını daha kolay bir şekilde sisteme yükleyebilirsiniz.


İlgili Bağlantılar;
InsanelyMAC (İngilizce)
Hackintosh.org (İngilizce)
AppleTurk.net (Türkçe)
UpHuck.GGRN (Türkçe)
Ağ, Ekran Kartı, Chipset ve Ses Donanımınız için Kext Dosyaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder