25 Mart 2010 Perşembe

Alışkanlıklardan Kurtulma Zamanı

Yıllardır PC başında Windows kullanan birinin haliyle bazı alışkanlıkları oluyor. Kullandığı, vazgeçemediği uygulamaları, kişisel ayarları vs. Windows'un her yönünü biliyor, altından girip üstünden çıkarım diyorsanız bu OSX üzerinde hiçbir işinize yaramayacak, emin olabilirsiniz :) O yüzden herşeye sıfırdan başlamaya hazır olun. Bilgisayarla yeni tanışmış biri gibi yaklaşın ve keşfetmeye hazır olun.

Windows’da sağ tuş yapabiliyordum? Çoğu kimse, Apple Mouse’ların ve MacBook’ların tek tuşlu olduğundan dolayı sağ tuşu olmadığını, hatta yeni MacBook’larda tuş bile olmadığını söylüyor. Oysa sistem içinde sağ tuş yapma yolları birden fazladır.
• Klayveden CTRL tuşu ile birlikte tıklamak.
• Sistem tercihlerinden Mouse’u seçerek, Mouse menüsünün içinden sağ tuş için “sağ tıklama”yı aktif hale getirmek. 
    Windows’da CTRL ile klavye kısayolları kullanıyordum? OSX’de de “Elma Tuşu” ya da “Yonca Tuşu” aynı işi görecektir. PC Klavyesinde ise Windows tuşu bu işlevi alıyor. Klavye kısayollarının hepsini görmek ve neler yapabileceğinizi öğrenmek için ekranınızın sol üs köşesindeki  Elma menüsü’ne tıklayıp, System Preferences [Sistem Tercihleri]‘ne girin. Oradan da Mouse & Keyboard’u seçin. Keyboard Shortcut seçeneklerini en sondaki seçimde göreceksiniz. 

      Windows'da Denetim Masası var, ya burada? Sol üstteki  Elma Menüsü’nde yer alan System Preferences [Sistem Tercihleri] Windows'ta kullandığınız gibi bir  kontrol merkezidir. 

        Windows'da Başlat menüsü var. OSX'de yok? Evet. OSX'de Başlat menüsü yok. Aradığınız ne olursa olsun ekranınızın sağ üst köşesindeki Spotlight size yardımcı olacaktır. Bilgisayarı kapatmak için sol üstteki  Elma Menüsü’nden Uyu, Yeniden Başla ve Sistemi kapat tercihlerini kullanabilirsiniz. Windows'da yüklü uygulamalarınız sürekli Başlat Menüsünde duruyordu. OSX'de ise Dock bu iş için var. Uygulamaların kısa yollarını Dock'a sürükleyip taşıyabilirsiniz. Ya da gitmek istediğiniz yere kısa yolla ulaşın. Finder’daki “Go” menüsü size bu kısa yolları gösterecektir. 

          Windows’da hard diskimi “Defrag” ediyordum? Windows sizi gerçekten köle gibi kullanmış. Biraz keyif sürmenize izin vermemiş belli. Bizde bunu yapmanıza pek gerek yok. Ancak alışkanlıklar kolay terkedilmez diyerek, ara sıra, izinler kontrol etmenizde fayda var diyoruz. Disk Utility size bu konuda yardımcı olacaktır. Yine de “Defrag” yapmadan duramıyorsanız bunun için üçüncü parti yazılımlar mevcut. 

            Windows’da tepki vermeyen programlardan çıkmak için CTRL+ALT+DELETE kullanıyordum? OSX’de ise Elma [Yonca] (yada PC klavye ise Windows Tuşu) + Alt + Esc aynı işi görecektir. 

                Windows’da CTRL+ALT+DELETE ile işlemleri kontrol ediyor ve sistem kaynaklarını inceliyordum? OSX'de Activity Monitor uygulaması bu ihtiyacınızı karşılayacaktır.

                Windows’da dosyaları Çöp kutusuna taşıyordum? Sağ alt köşede Dock'ta çöp kutusu yer almaktadır. Silmek istediğiniz belgeyi çöp kutusuna taşıyabileceğiniz gibi Elma [Yonca] (yada PC klavye ise Windows Tuşu) + Backspace tuş kombinasyonu da aynı işi görecektir.
                Bu yazı Apple Chornicles'da yer alan PC'den Mac'e Geçeneler için Uyum Yazısı'ndan OSX86'ya uyarlanarak tekrar düzenlenmiştir. Orijinal Yazıya aşağıdaki linki kullanarak ulaşabilirsiniz.
                PC'den Mac'e Geçeneler için Uyum Yazısı

                  Hiç yorum yok:

                  Yorum Gönder